Saaristomatkailu on nostanut päätään Suomessa. Tähän on kaksi syytä: ensinnäkin ihmiset ovat halunneet panostaa entistä enemmän lähimatkailuun, joka on ekologisempaa kuin etelään lentäminen. Toiseksi koronapandemia sulki melkein kaikkien suosittujen maiden rajat, jotenka saaristo on monelle se kaikkein eksoottisin paikka, jonne juuri nyt pääsee. Mutta entäs jos saaristo ei olekaan niin tuttu? Ei hätää! Tässä artikkelissa on muutamia vinkkejä sinulle, joka et vielä ole saaristoon tutustunut, mutta olet jo suunnitellut matkaa.
Mitä saaristossa tulee ottaa huomioon?
Saariston ilmasto saattaa tulla monelle ensikertalaiselle jopa shokkina. Sekä Turun että Ahvenanmaan saaristot kuuluvat niin sanottuun hemiboreaaliseen vyöhykkeeseen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tammi kasvaa näillä alueilla. Kasvukausi on verrattain pidempi kuin muualla Suomessa eli talvet ovat hyvin leutoja. Sateet ovat yleisiä, minkä vuoksi sadevarusteita kannattaa aina pitää mukana. Myöskin puuskaisiin tuliin kannattaa varautua, sillä saaristossa on vain vähän puita, jotka tarjoaisivat tuulensuojaa.
Moni tekee saaristoon myös huvimatkoja. Niillä voi olla jokin teema, jonka mukaan osallistujat pukeutuvat. Hyviä pukuvaihtoehtoja tarjoaa vaikkapa partyking.fi, joka tuo myös hieman väriä saaristoon harmaaseen kalliomaisemaan. Ylipäänsä huvimatkalle lähtevien kannattaa ottaa kaikki rekvisiitat mukaan mantereelta itse, sillä toimitusajat esimerkiksi postimyynnissä ovat pidempiä.
Kertaa kouluruotsin alkeet ja esimerkiksi ruuan tilaaminen ruotsiksi. Keskiverto saaristolainen näet osaa suomea yhtä hyvin kuin keskiverto mannersuomalainen osaa ruotsia – ei siis kovinkaan kiitettävästi.
Suunnittele reitit etukäteen. Saaristolaismaisema on pyritty pitämään mahdollisimman luonnollisena, jotenka saarien välillä liikutaan lautoilla eikä silloilla. Joudut suunnittelemaan, ja usein myös varaamaan, nämä lauttamatkat etukäteen.
Varaudu kiireettömyyteen. Saaristolainen elämänmeno poikkeaa huomattavasti siitä, mihin moni on tottunut. Kiirettä ei juurikaan ole mihinkään, ja naapurusapuun luotetaan melkeinpä kaikessa.