Saaristolaiskunnat ja elämää saaristossa

Mannersuomalaisille saaristo alkaa tulemaan entistä tutummaksi, sillä kotimaan matkailun lisääntyessä päiväretket saaristoon ovat yhä useamman matkailijan haaveena. Niin matkailu- kuin asumismielessäkin Saaristo-Suomella tarkoitaan Turun saaristoa. Ahvenanmaan saaristo on hieman oma juttunsa Ahvenanmaan autonomiasta johtuen.

Tässä artikkelissa keskitymmekin Turun saaristossa sijaitseviin kuntiin ja siihen, millaista elämä siellä on. Vaikka olisitkin liikenteessä ihan vain turistina, saatat rakastua saaristoon siinä määrin, että alat rakentamaan uutta elämääsi siellä ainakin kesälomalla.

Saaristolaiskunnat

Esimerkiksi Turku on osaksi mantereessa kiinni, joten se on osittain saaristolaiskunta. Vastaava tilanne on myös Naantalilla; vaikka kunnan alueista suurin osa sijaitseekin saarissa, kaupungin keskusta on kuitenkin mantereessa kiinni. Tyylipuhtaita saaristolaiskuntia ovat esimerkiksi Parainen ja Kemiönsaari, jotka koostuvat kokonaan saarista.

Saaristolaiskuntien välillä on olosuhteisiin nähden hyvin toimivat liikenneyhteydet. Näiden yhteyksien selkäranka on Saariston rengastie, joka on hieman alle 200 kilometriä pitkä ja nimensä mukaisesti kiertää koko saariston läpi. Reitin varrella on useita lauttoja. Siltoja on vähän, sillä saaristolaismaisema on haluttu säilyttää mahdollisimman luonnollisena. Nämä maisemat ovat oivallinen kuva-aihe omaan uniikkiin tapettiin, joita toimittaa esimerkiksi Kotitapetti.

Saaristolainen elämänmeno

Saaristossa elämä on melkolailla erilaista verrattuna muuhun Suomeen. Meri on koko ajan läsnä ihmisten työssä ja vapaa-ajalla. Sää on märkä, tuulinen ja leuto. Suurin osa saa elantonsa joko suoraan tai välillisesti merestä.

Etäisyydet saaristossa saattavat kartalla näyttää lyhyiltä, mutta ne pitää yleensä taittaa joko veneellä, autolla tai molemmilla, mikä kasvattaa matka-aikaa. Onneksi saaristossa on kuitenkin totuttu hieman rauhallisempaan elämänmenoon ja kiirettä ei siellä juuri koskaan näe.

Itse saaristolaisilla, varsinkin paljasjalkaisilla sellaisilla, on yleensä melko voimakas paikallisidentiteetti. Varsinkin kuntauudistuksien jälkeen moni kokee olevansa ennemminkin esimerkiksi nauvolainen kuin paraislainen. Tästä huolimatta ihmisten välinen yhteisöllisyys on suorastaan yllättävää: naapurusapuun luotetaan edelleen suuresti, ja alueen etujen valvomisen katsotaan olevan kaikkien yhteinen asia.

Jos olet kalaruokien ystävä, kannattaa suunnata saaristoon. Saaristolaiskeittiö on kuuluisa muun muassa kalakeitostaan ja leivistään. Lähituotantoa arvostetaan suuresti ja kasvukausikin on muuta Suomea pidempi, jolloin kasviksia ja hedelmiä on saatavilla pidempään ja läheltä.