Ikuisia muistoja Turun saaristossa

Turun saaristo on yli kahdestakymmenestä tuhannesta saaresta ja luodosta koostuva upea lounaisen Suomen käyntikohde. Nimensä mukaisesti saaristo sijaitsee Turun läheisyydessä, alle tunnin ajomatkan päässä Turun kaupungista. Alueen omaleimainen maine vetää matkaajia puoleensa niin Suomesta kuin ulkomailta ympäri vuoden ihastelemaan ja kiertelemään merellisiä maisemia.

Järjestä juhlat

Muistojen ja kokemusten hankintaan tarjolla on palveluita hyvinkin kattava valikoima. Monien alueiden pienet kirkot ja juhlapaikat tarjoavat mahdollisuuden järjestää ikimuistoisia ja personoituja juhlia saaristossa. Kätevä tapa ikuistaa muistoja on teettää perinteinen juliste tai vaikkapa personalisoidut peilit juhlatilaa koristamaan. Näistä tuotteista on iloa pitkäksi ajaksi niin itse juhlakaluille kuin vieraillekin.

Ellei omaa kameraa satu löytymään tai puhelimen asetuksista ei saa tarpeeksi kirkasta kuvaa, voi alueelta myös tilata valokuvaajan omaa huippuhetkeä ikuistamaan. Innokkaimmille löytyy myös erilaisia luonto- ja valokuvauskursseja, kun alueiden tarjontaa hieman selvittelee etukäteen. Intohimoisille valokuvaajille alue antaa loputtomia virikkeitä ja maisemia, tunnelmien ikuistamisen hetkiä ja tilanteita, joista muistojen kerääminen on ehdoton must.

Omaleimainen saaristo houkuttelee

Turun saariston omaleimaisuus kuvautuu monin eri tavoin. On oma Saariston rengastie, on Turun saariston perunoita, ja on erilaisia palveluntarjoajia pienistä B&B-majoituksista vilkkaisiin satamiin. Kesän kuhina muuntuu vuoden eri aikojen mukaan talven rauhallisuuteen. Väliin mahtuu saariston rauhoittava ja loiva syksy sekä piristävä kevät. Jokaiselle löytyy jotain jokaisena eri vuodenaikana.

Turun saaristoa käsitetään alueena, joka jatkuu aina Kustavista Särkisaloon. Väliin mahtuu upeita pieniä ja suurempia kyliä sekä satamia, joissa niin maa- kuin meriteitse matkustavia hellitään erilaisin tavoin. Omaleimainen saaristolaisten ruoka, kuten saaristolaisleipä ja tuoreet kauden vihannekset sekä maukkaat kalaruuat leimaavat ravintolatarjontaa. Alueella tuotetaan yllättävän paljon elintarvikkeita, joita hyödynnetään yhä laajemmin palveluissa – voisikin todeta, että Turun saaristolaiset todella arvostavat omaa lähituotantoaan ja haluavat tarjoilla vierailleen vain parasta.

Perinteisten ruoka- ja majoituspalveluiden lisäksi alueella on mielenkiintoisia palveluita, kuten alukset eri saaristojen välillä, museoita, näyttelyitä, tapahtumia ja paljon erilaisia pikku putiikkeja antiikkimyymälöistä trendivaatteiden myyjiin. Loman ohessa voi poiketa ratsastusvaellukselle, vuokrata veneen kuskeineen saaristoon, kalastaa, golfata tai tilata vaikkapa rentouttavan hieronnan omalle mökille. Autoja, polkupyöriä ja veneitä voi vuokrata alueella kätevästi.

Turun saaristoon suuntaavat niin vakituiset asujat, mökkeilijät kuin turistitkin. Jokaiselle löytyy jotain, mutta vaarana on se, että pelkkä vierailu ei riitä. Joskus saaristo vie sydämen ja turisteista osa palaa aina uudelleen alueelle – toisista tulee mökin omistajia ja osa muuttaa vakituisesti alueelle. Entisaikoina saariston kaukaisimmat kolkat olivat suljettuja tai asumattomia, mutta nykyisin saaristo on auki kaikille. Muistoja tekemään siis!