Luontoretki saaristoon

Kotimaan matkailusta tulee usein mieleen pelkästään Lappi ja sen erämaat. Pitkän päivän päätteeksi körrötellään kelkalla tunturista takaisin majoitustiloihin tai sitten Joulupukkia tapaamaan. Lapin matkailua on pitkään liputettu parempana vaihtoehtona ulkomaanmatkalle, sillä kotimaanmatkailu tukee suomalaisia, usein pieniä ja keskisuuria, matkailualan yrityksiä. Lisäksi lentämisen tarve vähenee, koska Lappiin pääsee kätevästi yöjunalla ihan Helsingin päärautatieasemalta.

Erot Lappiin

Vaikka pohjoisen matkailu onkin nyt myös suomalaisten keskuudessa isossa huudossa, voi sitä lähteä myös täysin päinvastaiseen suuntaan: etelään. Etelä-Suomessa matkailu keskittyy saaristoon. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kaikkea sieltä löytyy ja miksi sinne kannattaa suunnata, vaikka asuisikin alle parin tunnin ajomatkan päässä.

Saaristo houkuttelee matkailijoita oikeastaan samoilla asioilla kuin Lappikin: kauniilla luonnolla, ulkoilma-aktiviteeteilla ja idylisillä maisemilla. Tosin siinä missä Lappi profiloituu talven ihmemaana, on saaristo puolestaan kuvattu usein kesäisenä. Rekiajelua saaristoon ei siis kannata lähteä harrastamaan, mutta onneksi tarjonta on muilla sektoreilla vähintäänkin yhtä laajaa.

Saaristo on Suomen rikkonaisin maasto: pieniä ja keskisuuria saaria on joka puolella ja niiden välistä lipuu veneitä ja peräti laivoja lähes tauotta. Maiseman säilyttämiseksi alueelle ei ole rakennettu siltoja, mikä vaikeuttaa autolla liikkumista, mutta lauttaliikenne on onneksi hyvin järjestetty.

Tekemistä ja puuhaa

Veneily on ehdottomasti saariston valttikortti, sillä saarten läpi puikkelehtimalla näkee koko ajan uusia ja usein hyvinkin pitkälti luonnontilassa olevia maisemia. Nautinnon maksimoimiseksi soutu- tai purjevene ovat suositeltavia: kiireetön veneretki saaristossa on ehkäpä paras mahdollinen ulkoilma-aktiviteetti.

Mikäli veneily ei innosta, voi saaristossa toki tehdä vaellusretkiäkin. Pinta-alaltaan alue ei ehkä ole ihan Lapin veroinen, mutta maasto on vähintäänkin yhtä rikas ja haasteellinen kuin pohjoisessa. Teitä ei myöskään ole kovin tiheään, joten käveltyä saaristossa tulee joka tapauksessa. Kannattaa siis pakata mukaan Adidas kengät ja varautua kävelyyn juomalla tarpeeksi.

Yksi iso plussa on saariston läheisyys: suurin osa suomalaisista asuu muutaman tunnin ajomatkan päässä saariston matkailukohteista, joten sieltä on mahdollista tulla kotiin jo saman illan aikana.

Ilmastoltaan saaristo on hyvin leuto. Näin ollen talvella eivät pakkaset pauku tai kesällä helleaalto ei käristä. Meren läheisyys pitää lämpötilan miellyttävänä ja ilman raikkaana. Kannattaa kuitenkin varautua tuulta pitävällä vaatetuksella, sillä merituuli puhaltaa saaristossa usein.

Luontomatkailun lisäksi saariston matkailutarjontaa on alettu laajentaa myös muunlaisia elämyksiä etsiville. Esimerkiksi Suomen ehdottomasti suosituimpaan kesäkaupunkiin, Kustaviin, on tarkoitus rakentaa kylpylä, joka kuitenkin toteutetaan ympäröivän luonnon ehdoilla.

Ruokailu ja majoitus saaristossa

Saaristolaisruoka houkuttelee myös paljon ihmisiä. Ruokakulttuuriin kuuluu paljon muutakin kuin vain saaristolaisleipä, vaikka ihan hyvä syy suunnata saaristoon sekin on. Saaristossa syödään paljon kalaa ja keskivertosuomalaisen kalansyönnistä poiketen saaristolaiskeittiö käyttää lähes yksinomaan lähialueen omia kaloja. Alueella on myös paljon viljelijöitä, joten annoksesi kotimaisuusaste on hämmästyttävän korkea. Usein ravintolat osaavat myös nimetä tilat, joilta raaka-aineet tulevat.

Majoitusta ajatellen saaristossa on myös rikas tarjonta. Mikäli haluat nukkua riippumatossa merituulen keinuttelemana, se onnistuu kyllä. Ja jos taasen haluat hyvinvarustellun hotellin, löytyy niitäkin pitkin saaristoa. Leirintäalueitakin on, ja niille ovat tervetulleita niin karavaanarit kuin telttailijatkin. Alan henkilökunta on kielitaitoista ja tuntee lähes poikkeuksetta ympäröivän alueen kuin omat taskunsa.