Saaristomerellä on mahdollista sukeltaa ainutlaatuisissa maisemissa

Moni suomalainen osallistuu sukelluskursseille Thaimassa tai muualla Itä-Aasian maissa, mutta harva jaksaa jatkaa laitesukellusta enää Suomessa. Itämeri ja Saaristomeri tarjoavat tähän kuitenkin erinomaiset puitteet, ja sukellusta on mahdollista harrastaa ympäri vuoden, kunhan varusteet ovat kunnossa.

Yleisesti ottaen sukeltaminen on sallittua lähes joka paikassa, kunhan sukeltaja ei aiheuta toiminnallaan haittaa ympäröivälle alueelle tai sen omistajille. Saaristomerellä ja Itämeressä on mahdollista törmätä lajeihin, jotka ovat kehittyneet poikkeavassa ekosysteemissä aivan omanlaisekseen.

Itämeren saaristojen lähettyvillä on myös runsaasti hylkyjä, joita sukeltajat voivat käydä ihailemassa. Vähäsuolainen ja viileä vesi on mahdollistanut sen, että monet Itämeren hylyistä ovat säilyneet jopa satojen vuosien ajan äärimmäisen hyvässä kunnossa. Hylyistä ei saa kuitenkaan kerätä esineitä, eikä niihin ole muutenkaan suotavaa koskea.

Missä voi sukeltaa?

Sukellus on verrattavissa jokamiehenoikeuksiin, mutta tietyt alueet merellä vaativat poikkeusluvan. Näitä alueita ovat muun muassa puolustusvoimien alueet ja hylkeidensuojelualueet. Metsähallitus on suunnitellut myös vedenalaisia luontopolkuja, jotka on tarkoitettu kaikille vedenalaisesta luonnosta kiinnostuneille. Tällainen luontopolku on Saaristomerellä Stora Hästön saaren rantavedessä.

Polulla on vedenalaisia opaskylttejä 0.5-10 metrin syvyydessä, ja polun pituus on 150 metriä. Polulla on paljon erilaista vesikasvillisuutta, pikkukaloja, äyriäisiä ja erilaisia pieneliöitä. Myös Stora Hästön saari itsessään on miellyttävä retkikohde.