Mökin rakentaminen saarelle

Helsingin ja Turun saaristot ovat kauneinta Suomea, ja monien unelma on omistaa mökki saaressa. Saaristolaiselämä eroaa huimasti mantereella elämisestä. Jo pelkkä matka saarelle veneellä tai lautalla antaa tunteen siitä, että arkielämä on jäänyt kauaksi taakse. Pelkästään se, että saarta ympäröi vesi antaa miellyttävän yksityisyyden tunteen, eikä saarelle tule kuka tahansa hyvänpäiväntuttu tuosta noin vaan pistäytymään “koska satuttiin olemaan kulmilla”. Saaret ovat kuin omia valtakuntiansa, joiden asukkaat vetävät yhtä köyttä, mutta suhtautuvat vieraisiin hieman kyseenalaistaen. Kun on oman saarensa valinnut ja sinne kotiutunut, ajatus siitä että asuisikin jollain toisella saarella alkaa tuntua mahdottomalta. Jos siis haluaa toteuttaa kaksi suosittua unelmaa -asua saarella ja rakentaa oma mökkinsä- mitä kannattaa ottaa huomioon näiden haaveiden toteuttamiseksi?

Mistä rakennusmateriaalit

Kun ostaa materiaaleja, kannattaa tutustua hyvin eri nettikauppoihin, heidän valikoimiinsa sekä kuljetusmahdollisuuksiin. Jos saarelle on hyvä kulkuyhteys, kauppa saattaa tuoda tarvikkeet vaikka suoraan työmaalle. Netin kautta nykyrakentaja pääsee käsiksi valikoimiin joista sai vain unelmoida kun ostokset oli pakko tehdä fyysisessä kaupassa. Kannattaa tutustua ennen kaikkea liikkeisiin jotka erikoistuvat tiettyihin materiaaleihin tai huoneisiin. Esimerkiksi rorfokus.fi myy kaikkea kylpyhuoneisiin ja saunoihin, joka on luonnollisesti mökin kohokohta ja johon siksi kannattaa panostaa kunnolla. Parempi siis tehdä huolella tutkimusta eri materiaaleista nettikaupoissa sen sijaan että menee suureen rakennusliikkeeseen ja ostaa kerralla kaiken koska se on helpompaa. Ei kannata unohtaa että hiljaa hyvä tulee ja maltti on valttia, etenkin rakennushommissa.

Kuinka tuoda rakennusmateriaalit saarelle

Koska saarille on usein vaikea päästä, on ensisijaisen tärkeää ettei yritä rakentaa saarelle jonne on yksinkertaisesti liian vaikeaa tuoda rakennusmateriaaleja tai koneita. Toki jonkinlaisen tuvan saa pystyyn karulle ja kaukaisellekin pikkusaarelle tai luodolle kuljettaen materiaalit veneellä, mutta silloin on hyväksyttävä että asumuksesta saattaa tulla paljon vaatimattomampi ja epäkäytännöllisempi kuin olisi halunnut. Joidenkin saarten ympäröivä vesistö jäätyy talvella jolloin tarpeita voi kuljettaa autolla, mutta etenkin nykyisten lämpimien talvien takia tämä saattaa olla mahdotonta varsinkin merellä sijaitsevien saarien kohdalla. Helpompaa on valita suosiolla saari jonne kulkee autolauttayhteys tai silta.