Mökki saaristossa

Saaristomeren maisemat kuuluvat monen jopa sisämaassa asuvan mielestä Suomen kauneimpiin maisemiin. Saaristo onkin haluttua tonttia mökkeilijöitä ajatellen. Olipa sitä sitten saaristosta tai mantereelta, lähes kaikkien suomalaisten unelma on kodin lisäksi jokin rauhallinen kesäpaikka, jonne pääsee pakenemaan arjen kiireitä ja stressiä.

Mökki saaristossa on haluttu myös luonnonläheisyyden vuoksi: rantaviivaa löytyy metrikaupalla ja matalahkot vesistöt lämpenevät nopeasti jo juhannukseksi. Myös veneilyyn on loistavat mahdollisuudet.

Moni rannikon kunta suorastaan elää mökkiläisistä ja esimerkiksi Kustavin väkiluku lähes tuplaantuu kesäkuukausina, kun mökkeilijät saapuvat. Tilastojen mukaan kunnassa on yhtä vakituisesti asuttua asuntoa kohden kuusi kesäasuntoa. Tämä on valtava piristysruiske paikalliselle elinkeinoelämälle!

Mökki saaristossa huokuu auvoisuutta

Saaristoon on totuttu liittämään melko romanttinen kuva kalastajista ja majakanvartioista, jotka elävät simppeliä ja auvoisaa elämää. Koko elämänsä kaupungissa viettäneelle mökkeilijälle saaristo on kuin aivan toisenlainen maailma: elämänmeno on hitaampaa ja kiirettä ei tunnu olevaan nimeksikään.

Etätöiden lisääntyessä moni onkin ajatellut, että mökillä voisi viettää vähään enemmän aikaa. Tästä ei kuitenkaan tule yhtään mitään ellei ole ensin varmistanut, että etätöihin on sopivat edellytykset. Mökillä pitäisi siis olla vähintäänkin sähköt ja toimiva internet-yhteys, jotta töitä pystyy tekemään normaalisti.

Saaristolaismökin sisustaminen

Kun sinulla on mökki saaristossa, seuraava askel on tietysti miettiä, millä ja miten sen sisustaisi. Keskiverto suomalainen sisustaa mökkinsä sellaisella tavaralla, joka on tullut perintönä aiemmilta sukupolvilta tai sitten jäänyt ylimääräiseksi omasta kodista. Eli mökin sisustuselementit ovat yleensä jo parhaimmat päivänsä nähneet. Onneksi yhä useampi haluaa kuitenkin sisustaa mökin samalla innolla kuin kotinsankin.

Monissa mökeissä tuppaa olemaan vetoisaa, mutta siihen saa apua matoilla. Laadukkaat itämaiset matot tukkivat vedon sekä näyttävät hyvältä. Niitä on myös saatavilla paljon useimmissa väreissä ja kuvioinneissa kuin mitä moni kuvittelee. Myös yksinkertaiset ja muutamalla värillä toteutetut matot sopivat täydellisesti mökin miljööseen.

Saariston luonnontilaista maisemaa hallitsevat harmaa tai punertava kallio, sen päällä kasvavat havut sekä tietysti tummansininen vesi. Tästä syystä saaristolaismökit ovat melkeinpä ainoa erottuvan värikäs kohde koko maisemassa. Moni onkin tottunut siihen, että mökki maalataan kirkkaan punaisella tai keltaisella maalilla. Hieman perinteisemmät ja vanhemmat mökit ovat usein paremmin luontoon sulautuvia: ruskeita ja valkoisia. Erillinen saunarakennus voidaan maalata myös kirkkaasti, jotta se erottuu rannasta paremmin. Tärkeintä on kuitenkin se, että saaristolaismökkisi tuntuu omalta ja kotoisalta.