Osta oma saari Suomesta – rahoita se Rahalaitoksen lainalla

Oman saaren ostaminen saattaa kuulostaa todella kaukaiselta haaveelta, mutta Suomessa sen haaveen voi kuitenkin toteuttaa kohtalaisen helposti. Oman saaren etuihin kuuluu muun muassa se, että siellä ei ole naapureita. Saarelle voi siis rakentaa itselleen ja perheelleen mökin. Kenelläkään muulla ei kuitenkaan ole rakennusoikeutta toisen omistamalle saarelle, joten omalla saarella lomailu onnistuu paremmin kuin hyvin. Ei siis ihmekään, että oman saaren omistaminen kiinnostaa suomalaisia. Oma saari takaa sen rauhan, mitä muualta ei voi löytää.

Omia saaria myydään ympäri vuoden niin kiinteällä hinnalla kuin huutokaupassa. Saaren voi parhaimmillaan ostaa jopa edullisemmin kuin kerrostaloasunnon Helsingistä. Aivan pienellä rahalla omaa saarta ei kuitenkaan saa, mutta toisaalta saari voi myös olla sijoitus. Se säilyy sukupolvelta toiselle ja sinne voi rakentaa vaikkapa paikan, jossa viettää sukulaisten kesken aikaa. Saaren koko ja sijainti vaikuttavat tietysti merkittävästi hintaan, joten ennen ostopuuhiin ryhtymistä on hyvä tehdä vertailua ja tutkia, mikä saarista voisi olla itseä kiinnostava. Jos saari on esimerkiksi historiallisesti merkittävä, on sen hinta tietysti taas hieman korkeampi.

Kuinka saaren ostamisen voi rahoittaa?

Monikaan meistä ei pysty hankkimaan saarta käteisellä rahalla. On siis selvä, että avuksi tarvitaan lainarahaa, jolla unelmista voi tehdä totta. Esimerkiksi Rahalaitos on helppo ja nopea lainanvertailusivusto, joka antaa mahdollisuuden kartoittaa omia mahdollisuuksia saada lainaa. Kun tiedossa on, mikä saari kiinnostaa ja paljon sen hintapyyntö on, voi lainaa hakea Rahalaitoksen kautta. Rahalaitos kilpailuttaa hakemuksen useilla kymmenillä pankeilla ja rahoituslaitoksilla. Näin hakija voi varmistua siitä, että hän saa parhaimman ja edullisimman lainatarjouksen. Myös laina-ajalla on väliä, jotta oma talous ei joudu liian tiukalle.

Saaren ostamiseen kannattaa suunnitella budjetti. On hyvä huomioida, että saaria ei juuri koskaan myydä alle 100 000 eurolla, joten budjettiin kannattaa varata reilusti rahaa. Ennen ostamista on hyvä miettiä myös saaren sijaintia. Mitä kauempana rannasta se sijaitsee, sitä enemmän veneeltä vaaditaan. Kaukana merellä sijaitseville saarille ei kannata lähteä moottoriveneellä, vaan silloin veneenkin tulisi jo olla suuremman kokoluokan vene. Jos veneellä lähtee kauemmas merelle, on veneilijällä hyvä olla kokemusta veneistä ja merellä kulkemisesta. Jos tällaista kokemusta ei vielä ole, on hyvä valita saari, joka sijaitsee lähellä rantaa. Silloin saarelle voi lähteä pienelläkin veneellä, eikä sen erityisempää kokemusta tarvita.