Saaristossa matkustaminen

Saaristo on suorastaan taianomainen paikka, jonne moni matkustaa lomailemaan, ainakin nyt kun kotimaanmatkailu on melko lailla ainoa vaihtoehto. Monesti myös ne, jotka ovat kerran saaristossa käyneet, alkavat miettimään, miten saisi sieltä vaikkapa mökin. Kauniit maisemat ovat ehdottomasti merkittävä tekijä, mutta saaristossa pääsee nauttimaan myös niin monesta muustakin asiasta: kalaruuan ystävät löytävät saaristosta vaikka mitä hyvää syötävää, saariston hiljaisuus ja oma hitaampi elämänmeno on suorastaan terapeuttista ja vesillä liikkujat pääsevät lähelle luontoa heti astuttuaan ovesta ulos.

Ulkopuoliselle saattaa tulla kuitenkin yllätyksenä, että saaristossa liikkuminen vaatii pientä suunnittelua ja joustavuutta. Tästä artikkelista löydät paljon hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten saaristossa kannattaa liikkua ja mitä muuta kannattaa pitää mielessä eri kulkuneuvoissa matkatessa.

Vesiteitse

Ehdottomasti paras tapa liikkua saaristossa on veneellä. Pieni moottorivene on ketterä kulkuneuvo ja sen verran pieni, että sen voi turvallisesti sitoa kiinni pienempäänkin laituriin. Näin pääsee asioille ja mökille melko lailla aina kun itselle sopii.

Veneellä liikkuessa ollaan aaltojen armoilla, mikä kannattaa pitää mielessä matkatavaroitakin ajatellen. Esimerkiksi matkalaukkua hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se tulee keikkumaan veneessä, saamaan päälleen hieman vettä ja ottamaan vastaan hieman kolhuja. Lujaa tekoa oleva, esimerkiksi muovinen, laukku kestää iskuja. Nahkapäällysteinen kelpaa myös, sillä nahka on luonnostaan vedenkestävä materiaali. Tutustu laadukkaisiin ja näyttäviin matkalaukkuihin matkalaukut.fi-sivustolla.

Oma vene on tietysti ensimmäisenä mielessä, mutta jos saaressa on useampi mökki, kannattaa istua yhdessä samoille lauteille ja pohtia, kannattaako viiden mökin ostaa viisi venettä joka mökille vai riittääkö kaksi venettä koko porukalle. Kun viiden mökin varat yhdistetään, saadaan myös todennäköisesti kaksi hieman tilavampaa venettä.

Saariston rengastie

Saaristossa pääsee liikkumaan myös autolla. Saarten välillä on yleensä tosin lautta, sillä niin paikalliset kuin mökkiläisetkään eivät halua siltoja pilaamaan kaunista saaristomaisemaa – senkin uhalla, että autolla ei pääsisikään niin helposti joka paikkaan.

Saariston rengastie avattiin 1996 ja osa sen osuuksista täytyy liikkua lautalla. Yhteensä reitillä on pituutta hieman reilut 200 kilometriä. Rengastiehen kuuluu muun muassa Pieni rengastie, joka kiertää Turusta Nauvoon ja sieltä Naantaliin. Pidemmällä reitillä pääsee aina Kustaviin ja Houtskariin saakka. Kokonaisuudessaan rengastie ei ole auki ympäri vuoden, sillä lautat kulkevat vain kesäkuukausina. Tieosuudet sen sijaan ovat auki ja niitä aurataan siinä missä muitakin autoteitä. Lautoilla liikkuminen, pois lukien m/s Antonia ja m/s Östern, ei maksa mitään. Lautoille ei myöskään voi varata paikkaa etukäteen.

Markkinointitiimin mukaan rengastietä pitkin pääsee myös pyörällä. Jotkin osuudet ovat kuitenkin melko kapeita ja lähellä ajokaistaa, mikä on johtanut valituksiin pyöräilijöiden taholta. Pyöräilyä ei kuitenkaan kannata sulkea kokonaan pois vaihtoehdoista, sillä maasto on tasaista ja pyöräilemällä voit omalta osaltasi vähentää liikenteessä olevien autojen määrää.

Rengastie on kesäaikaan myös omanlaisensa matkailuelämys, millä sitten ikinä liikutkaan. Reitin varrella on useita nähtävyyksiä, esimerkkinä historiallisesta kohteesta Kuusiston linnan rauniot. Linna on siinä mielessä tärkeä, että se oli katolisena aikana piispojen virka-asunto. Myös muita pieniä keskiaikaisia kirkkoja tulee vastaan runsaasti. Paraisten kohdalla on mahdollista pysähtyä Lenholmin luonnonsuojelualueella ja Turussa reitin varrella on Forum Marinum.

Oman auton lisäksi kannattaa muistaa myös, että perille pääsee saaristolaisbussilla, joka kiertää reittiä säännöllisesti kesäkuukausina.