Turunmaan saaristo

Turunmaan saaristo sijaitsee Saaristomerellä, Paraisten ja Kemiönsaaren alueella. Saaristoa yhdistää Saariston Rengastie, joka on kokonaisuudessaan auki kesäkaudella. Rengastie on kaikkiaan 250 kilometriä pitkä ja se kulkee saarelta toiselle siltojen, lossien ja lauttojen välityksellä. Rengastiellä on mahdollista ja jopa suositeltavaa poiketa reitiltä ja pysähdellä kiinnostavissa paikoissa. Se ulottuu myös Saaristomeren pohjoiseen saaristoon.

Turunmaan saariston nähtävyyksiä

Rengastie poikkeaa osin myös Pohjoiseen saaristoon, ja se on reittinä melko pitkä, jos aikaa on käytettävissä vain vähän. Turunmaan saaristossa on mahdollista kulkea myös Rannikkoreitti, joka on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi pyöräilijälle. Matka kulkee monen etapin kautta, ja yhteensä sillekin tulee pituutta noin 200 kilometriä. Reitillä on kuitenkin niin paljon nähtävää, että sitä ei tarvitse kulkea kokonaan läpi päästäkseen nauttimaan saariston tunnelmasta ja maisemista.

Kemiönsaari

Yksi Turunmaan saariston vierailluimpia kohteita on Kemiönsaaren kunta, joka koostuu yli 3000 saaresta ja luodosta, joista vain pieni osa on asuttuja. Kemiönsaarella on mahdollista vierailla mihin aikaan vuodesta tahansa, ja saari on luonnonkaunis ja upea kohde ympäri vuoden. Kemiönsaaren alueella on pitkä historia, ja se on aikoinaan sijainnut muun muassa viikinkien kauppareitin varrella.

Kemiönsaaren kuntaan kuuluu muun muassa Bengstkärin majakka, jossa voi vierailla myös Hangosta käsin. Lisäksi alueella voi vierailla Rosalan ja Hiittisen saaristokylissä. Alueella on myös useita luontopolkuja, joita kannattaa käydä koluamassa läpi myös talvella. Talvella on mahdollista myös hiihtää avojäillä tai käydä vaikka pilkkimässä.

Saaristomeren kansallispuisto

Kemiönsaarelta on mahdollista suunnata myös Saaristomeren kansallispuistoon, jossa voi halutessaan retkeillä, telttailla ja meloa. Kajakilla saaresta toiseen liikkuminen on helppoa. Muun muassa Höglandista ja Yxskäristä löytyvät paikat telttailuun ja tulen tekemiseen. Saaristomeren kansallispuistoon pääsee parhaiten omalla veneellä, mutta veneliikennettä on järjestetty esimerkiksi Kemiönsaaresta ja Paraisilta. Saaristomeren kansallispuisto on lähes ainutlaatuinen luontoalue, ja siellä riittää varmasti tutkittavaa useammaksikin päiväksi, ellei jopa viikoiksi.