Pohjoinen saaristo

Pohjoinen saaristo käsittää saaret Turun, Kaarinan ja Naantalin kaupunkien sekä Maskun, Taivassalon ja Kustavin kuntien alueella. Pohjoinen saaristo poikkeaa muusta Saaristomeren alueesta siten, että se on pääosin suomenkielinen. Saaristoon kuuluvat muun muassa Kustavi ja Taivassalon mökkialue, joka on suosittu lomakohde.

Kustavissa on lähes 2000 saarta

Kustavi on yksi Suomen vierailuimmista kohteista, minkä selittää se, että se on Suomen suurin mökkikunta. Alueen väkimäärä kasvaa siis erityisesti kesäisin. Nykyään Kustavi saa suurimmat tulonsa turismista, mutta vuosisatojen ajan asukkaiden tärkein elinkeino oli kalastus.

Kustavin luonto on monipuolinen, ja siellä on perinteisen saaristoluonnon lisäksi kolme vuorialuetta ja poikkeuksellista kasvistoa, jota on tullut muun muassa kauppalaivojen mukana niiden saapuessa Suomeen. Lisäksi vuorialueilla kasvillisuus on hieman poikkeuksellista, ja siellä kasvaa muun muassa erilaisia jäkäliä ja sammalta.

Kustavissa voi harrastaa vaellusta, uimista, kiipeilyä ja melontaa. Alueella on myös runsaasti kalastusmahdollisuuksia. Muun muassa hauki, ahven, kuha ja siika viihtyvät Kustavin vesissä. Linnuista voi bongata ainakin merihanhia, haahkoja, kihuja ja kyhmyjoutsenia.

Taivassalossa on eniten ammattikalastajia koko Suomessa

Taivassalon kunta on merellinen paikkakunta, jossa voi tutustua myös sen historiaan. Alue oli asutettua jo viikinkiaikana, ja se kiinnosti myös ristiretkeläisiä. Taivassalossa on yksi Suomen parhaiten säilyneistä vanhoista kirkoista, 1300-luvulla rakennettu Pyhän Ristin Kirkko.