Koti saariston lumossa Helsingissä

Suomi on maa täynnä kauneutta, jota parhaimmillaan saa ihailla kotitalon ikkunasta. Omanlainen maisema löytyy lähes jokaiseen makuun – urbaania katukuvaa, maanläheistä maalaismaisemaa, jylhää metsää, karun kaunista aavaa. Monelle rakas näky on suomalainen saaristomaisema.

Pääsaaristot

Suomen saaristo jakautuu pääosin neljään pääsaaristoon. Näistä pohjoisin eli Merenkurkun saaristo on myös Unescon maailmanperintökohde, ja ainoa Unescon luonnonperintökohde Suomessa. Saaristossa on useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten Raippaluodon saaren mantereeseen yhdistävä, Suomen pisin silta, Raippaluodon silta. Merenkurkun saaristo on aivan Vaasan kupeessa. Merenkurkku on Pohjanlahden kapein ja matalin kohta. Merenkurkun saariston eli Kvarkenin alueella maa kohoaa vauhdilla, jopa 80 cm vuosisadassa.

Askel etelämpään vie Saaristomerelle, joka puolestaan kuuluu maailman suurimpiin saaristoihin yli 42.000 saarellaan. Suurimmat saarista sijaitsevat Ahvenanmaan saaristossa. Saarista moni on asuttu, ja useiden saarien välillä on niin tie- kuin lauttayhteys. Saaristomeren saaristolaisluontoa ja -kulttuuria pyritään suojelemaan Saaristomeren kansallispuiston avulla.

Suomen saaristosta puhuttaessa katse kääntyy usein Turun saaristoon, joka on noin 20.000 saarellaan ja luodollaan yksi maailman monilukuisimmista saaristoista. Saaristo kattaa suuren osan Saaristomeren kansallispuistosta. Saariston rengastie yhdistää 12 sillan sekä 9 lautan ja lossin avulla 250 kilometrin mittaisen reitin, jonka avulla saaristoon voi tutustua autoillen, polkupyöräillen tai vaikkapa patikoiden.

Myös Helsingin saaristosta löytyy UNESCOn maailmanperintökohde, Suomenlinna. Tuo kenties Suomen tunnetuin saari viehättää paitsi Suomen sotavaiheiden historiallisena osana, myös monimuotoisella luonnollaan sekä runsailla palveluillaan. Pääkaupunkiseudun vesistöä ympäröivistä saarista moni on aktiivisessa käytössä, ja niihin on järjestetty kesäisin kulkuyhteyksiä. Useilla saarilla on myös erilaisia matkailu- ja ravintola-alan palveluita. Saaret yhdistävätkin mannerta ympäröivän merialueen tiiviisti osaksi pääkaupunkiseudun asuinympäristöä.

Neljäs pääsaaristosta, Kotkan saaristo, sijaitsee vajaan 70 merimailin päässä Helsingistä kaakkoon. Osa saariston uloimmasta alueesta kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon, joka rajautuu Venäjään. Saariston ulko-osiin on osittain rajoitettu pääsy, mutta sisäsaaristo tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa. Kotkan saaristo on veneilijöiden mieleen, sillä saaristosta löytyy useampi hyvin varusteltu vierasvenesatama, sekä pääsy yhteysaluksin ja tilausliikenteen avulla myös saariston kalastajakyliin ja lomakohteisiin.

Saaristo osana asumista

Asuminen saaristossa vaatii asukkaan arjelta tietynlaista joustavuutta, sillä sijainti harvempien kulkuyhteyksien päässä haastaa kiireistä kulkijaa. Saaristo sopii asukkaalle, joka elämänarvot koostuvat pitkälti luonnon arvostamisesta, rauhallisesta elämäntahdista ja työssäkäyvän osalta esimerkiksi etätyömahdollisuudesta. Usein myös koulujen ja muiden julkisten palveluiden saatavuus asettaa monelle reunaehtoja.

Kun yhtälön palaset loksahtavat kohdalleen, on asukkaalle tarjolla unohtumattomia luontoelämyksiä. Toisaalta saariston rauha hellii tanssivaa mieltä, toisaalta luonnon äänekkyys yllättää kokemattoman.

Helsingissä saaristo on lähimpänä kaupunkikuvaa. Helsingin kaupunki panostaa saariston tavoitettavuuteen, mistä hyvänä esimerkkinä on 26 saarikohteen lisääminen pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen www-palvelu HSL Reittioppaaseen. Meri ympäröikin kaupunkia kolmelta eri suunnalta, ja merellisyys on osa kaupungin ja sen asukkaiden identeettiä. Vaikka merellinen asuminen ei ole ainakaan vielä nostanut hurjasti päätään, on Helsingissä panostettu tähän voimakkaasti. Kaupungin tavoitteena onkin parantaa rannan ja saariston asumismahdollisuuksia seuraavien lähivuosikymmenten aikana. Erilaisia vaihtoehtoja asumiselle haetaan innovatiivisten ideoiden, kuten kelluvien asuntolaivojen kautta. Myös esimerkiksi Lauttasaaressa on kokeiltu onnistuneesti, pienessä mittakaavassa, rakentamista suoraan merenpohjaan laiturirakenteiden tapaan.

Mutta jo perinteinenkin Helsinki tarjoaa useita asumisvaihtoehtoja asumiselle saariston kupeessa. Esimerkiksi digitaalinen asuntokauppa https://blok.ai/ tarjoaa tämän päivän vaativalle asiakkaalle asuntoja Helsingissä meren lähellä.

Yhdistä saariston rauha kiireiseen arkeen

Downshiftaaminen pyörii yhä vahvana nykyihmisen trendinä, mutta monelle toimivin vaihtoehto on yhdistää kiireinen elämä rauhoittavaan kotiympäristöön. Tätä ajatellen mikä voisikaan toimia parempana yhtälönä kuin koti läheltä pääkaupungin sykettä, ja samalla saariston äärellä.