Ahvenanmaan saaristo

Ahvenanmaan saaristo on Saaristomeren alueen saaristoista läntisin, ja se on myös Saaristomeren alueen suurin saaristo, mikäli siihen lasketaan kuuluvaksi Manner-Ahvenanmaa. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu lähes 7000 nimettyä saarta, minkä lisäksi luotoja ja pienempiä saaria on jopa 20 000. Saaristossa sijaitsevat muun muassa Brändö, Eckerö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland, Sottunga ja Vårdö. Toisin kuin muu saariston alue, Ahvenanmaan saaristo on asuttua ympäri vuoden, tosin moni asukas suuntaa talveksi Manner-Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaalla liikkuminen on helppoa

Ahvenanmaa on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa, ja pyörällä liikkuminen onkin kesäisin mukavin ja vaivattomin muoto kulkea Ahvenanmaan saaristossa paikasta toiseen. Osa pienemmistä saarista on yhdistetty toisiinsa silloilla, mutta toisinaan on käytettävä lossia tai lauttaa päästäkseen saaresta toiseen. Lautat ottavat myös pyöräilijöitä kyytiin.

Ahvenanmaan mannerkin on saari ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Myös Manner-Ahvenanmaalla on paljon nähtävää, ja sieltä pääsee helposti esimerkiksi melomaan lähisaariin ja luodoille useita eri reittejä pitkin. Melonta sopii niin kokeneille kuin aloittelijoillekin hieman reitistä riippuen. Kokemattomien ei kannata suunnata avomeren suuntaan, vaan pysytellä alkuun sisäsaaristossa, sillä virtaukset saattavat merialueilla olla melko voimakkaita.

Ahvenanmaan vesillä on myös useita majakoita, jotka sijaitsevat pääosin ulkosaaristossa. Sinne pääsee joko melomalla, omalla veneellä tai järjestetyllä veneliikenteellä. Monilla saarilla voi majakoiden lisäksi tarkastella myös luontoa, kuten erilaisia kasveja ja monia lintulajeja.