Yli 2000 ulkosaarta

Saaristomerellä on yli 2000 ulkosaarta, joihin on mahdollista tutustua. Saaret ovat ulkonäöltään karuja, ja niissä on mahdollista nähdä myös historian havina, sillä ne ovat jääkauden ja eroosion muovaamia. Monet saarista ovat edelleen asuttuja, kuten esimerkiksi Jurmo ja Utön majakkasaari. Toisaalta osa saarista on asuttamattomia, ja niissä on mahdollista ihailla koskematonta luontoa ja rentoutua kuunnellen aaltoja nauttien tunnelmasta.

Utön saari kertoo merenkulun historiaa

Utön saari on ollut asuttu jo 1500-luvulta asti, ja vakituinen asutus saapui saarelle 1700-luvulla. Niihin aikoihin saarelle rakennettiin myös sen ensimmäinen majakka, joka tosin tuhoutui sodissa jo 1800-luvulla. Uusi majakka rakennettiin kuitenkin jo vuonna 1814, ja siihen kuuluu myös kappeli. Saarella merenkulun historia on nähtävissä myös museossa, joka on auki kesäisin.

Saarella asuu vakituisesti alle 50 ihmistä, mutta kesäaikaan väkimäärä moninkertaistuu vierailijoiden vuoksi. Pieni asukasmäärä ja ainutlaatuinen luonto tekevät Utöstä kohteen, jossa on mahdollista rauhoittua ja nauttia yksinolosta.

Saaristomerellä on mistä valita

Koska Saaristomerellä on niin runsaasti saaria ja luotoja, voi retkeilijä suunnata lähes mihin tahansa kokeakseen saariston tunnelmaa ja nähdäkseen saariston luontoa. Ilman omaa venettä monet pienemmät saaret ja luodot eivät valitettavasti ole matkailijan saavutettavissa, mutta suuremmille saarille pääsee myös järjestetyllä liikenteellä, kuten lautoilla ja taksiveneillä.