Turku on portti kohti saaristoa

Turku on usein ensimmäinen kohde, jonne moni Saaristomerelle matkaava suuntaa muualta Suomesta. Vaikka Turku toimiikin usein monelle pelkästään siirtymäalueena tai porttina muualle, on kaupunki itsessään vierailun arvoinen. ja senkin lähialueet tarjoavat kosketuksia saaristolaiselämään ja kauniiseen luontoon.

Turusta pääsee useita reittejä saaristoon

Turku johdattaa vierailijat kohti saaristoa mitä erilaisimpia reittejä pitkin. Turusta on mahdollista lähteä kiertämään Saariston Rengastietä, jonka voi kiertää autolla päivässä tai pyörällä hieman pidemmässä ajassa omasta vauhdista riippuen. Päästäkseen Rengastielle Turusta, tulee matkailijan suunnata kohti saaristokaupunki Paraista, jonne kannattaa myös pysähtyä maisemia ja luontoa ihailemaan.

Turusta kohti saaristoa lähtee myös järjestettyjä lauttaretkiä, jotka vievät matkaajia eri pituisille retkille lähisaaristoon tai hieman kauemmaskin. Satamasta laivat kulkevat myös Tukholmaan Ahvenanmaan pääkaupungin Maarianhaminan kautta. Myös omalla veneellä voi lähteä Turusta kohti saaristoa.

Vilkas kulttuurikaupunki

Turku on Suomen entinen pääkaupunki, jossa kulttuurielämä on vilkasta. Kaupungissa sijaitsee myös yliopisto, joten se houkuttelee paljon nuoria ihmisiä, akateemikkoja ja kansainvälisiä vierailijoita. Turussa järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia, joista infotaan muun muassa Turun kaupungin nettisivustolla.

Museoiden suurkuluttajalle Turussa on tarjolla useita eri museoita, jotka kertovat muun muassa laivanrakennuksen historiasta ja Suomen pahaimaineisimmasta vankilasta, Kakolasta. Kakola on tosin muuttanut nykyään muualle, ja alueen tiloissa sijaitsee nykyään muun muassa panimo.

Airiston kaunis luonto

Turun lähisaaristossa sijaitsee Airiston alue, joka on noin 20 kilometriä pitkä merenselkä. Alue toimii Ruotsiin suuntaavien risteilijöiden reittinä, ja sen syvyys on enimmillään 90 metriä, mikä ylittää Saaristomeren keskisyvyyden.

Alue kuuluu myös Airisto-Seilin valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen. Airiston selkä on muodostunut vajoamaan, ja alueen luonto on kivikkoista ja koostuu useista kallioluodoista. Isommilla alueen saarilla kasvaa myös mäntymetsää. Alueella sijaitseva Seilin saari on myös historiallisesti arvokas, sillä se toimi aiemmin lepraparantolana ja myöhemmin myös mielisairaalana. Nykyisin saarella toimii Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.